top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMedicaleste

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 5 May 2019

Saç Ekimi, hastane ortamında, saç ekimi doktorları ve hemşirelerden oluşan bir ekip tarafından, yaklaşık 4-8 saat süren operasyonlarla, ense bölgesi olarak belirlenen kişinin donör alanından alınan saç köklerinin önceden belirlenen kelleşmiş alana nakledilmesi ile yapılır.  Saç ekimi operasyonu aşamalarını anlatarak saç ekimi nasıl yapılır? sorusunu ayrıntılı olarak cevaplayacağız.

Saç ekiminin nasıl olacağı konusunda ayrıntılı bilgileri makalemizde bulacaksınız. Saç ekimi 7 temel aşamadan meydana gelir.

Saç Ekimi Operasyonuna HazırlıkOperasyon Öncesi AnesteziGreftlerin ToplanmasıToplanan Greftlerin Ekime HazırlanmasıKanalların AçılmasıSaç Köklerinin Yerleştirilmesi

1- Saç Ekimi Operasyonuna Hazırlık

Saç ekimi operasyonu öncesinde, saç ekimi operasyonuna hazırlık aşamasında, saç ekiminin daha kolay ve başarılı geçmesini sağlamak için hastaya düşen bazı sorumluluklar vardır.  Ekim öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Operasyon gününe karar verirken, sonrasından en az 3 gün dinlenebileceğiniz bir gün seçilmelidir.Operasyon günü hafif yemekler yenmeli, operasyona hafif  bir kahvaltı yapılarak gelinmelidir.Operasyon sonrası, ekilen saç köklerinize zarar vermemeniz için operasyon günü, kolay giyilip çıkarılan rahat kıyafetlerle saç ekim merkezine gidilmesi gerekmektedir. Kafadan rahat geçirilecek yakası açık ya da düğmeli kıyafetler tercih etmelisiniz.Saç ekimi merkezine size verilen saatte gitmeye ve geç kalmamaya özen göstermelisiniz. Saç ekim merkezine gittiğinizde sizi hasta danışmanınız karşılayacaktır.

Saç ekimi merkezinde operasyona hazırlık 5 temel aşamadan oluşur.

1.Kan Testi:

Operasyon öncesinde genel sağlık durumunuzun kontrolü yapılır bunun için bazı tetkiklerin yapılması zorunludur. Bunun sebebi, saç ekimi operasyonunda sizin genel sağlık durumunu riske edecek bir takım sorunların olup olmadığının anlaşılması içindir. Yapılacak olan tetkikler, saç ekimi operasyonu yaptırmanıza engel bir rahatsızlığınızın olmadığınını anlaşılmasını sağlar. Genel sağlık durumunun kontrolü için, hemşireler operasyon günü enjeksiyon iğnesi yardımıyla damar yolunuzdan 1 tüp kanınızı alarak bunun tahlil için laboratuvara gönderir. Kan alma işlemi yaklaşık 1 dakika sürmektedir.

Kanınız, şeker seviyesi, Hepatit B, C ve HIV virüsleri, kan pıhtılaşma hızı ve diğer bazı enfeksiyon ve virüsler ile ilgili geniş bir tetkikten geçirilir. Saç ekimine engel bir durum olup olmadığına dair kan değerleriniz dikkatlice kontrol edilir. Saç ekimi operasyonu için risk oluşturabilecek bir durum yoksa operasyona hazırlık süreci devam eder.

Bazı hastalıklar saç ekimi için engel teşkil ederken, bazı hastalıkların varlığında bazı önlemler alınarak saç ekimi operasyonu yapılabilir.




Saç Ekimi Nasıl Yapılır? -Hangi hastalıklarda saç ekimi yapılamaz?-

2.Hasta Onay Kağıdının İmzalanması:

Hasta onay kağıdının imzalanması, ilk defa karşılaşılan kişiler için korkulan bir durum olsa da, ülkemizde operasyonlar öncesi yeterince bilgilendirildiğine ve hastanın izninin alındığına dair bir formun doldurulması zorunludur. Formu dikkatlice okumalısınız.

Hasta onay kağıdını imzalamadan önce bilmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Operasyon ile ilgili doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin. Operasyon öncesinde kafanıza takılan tüm soruları doktorunuza sorunuz.Size verilen formu tamamen okumadan imzalamayınız.Hasta onay kağıdının yanı sıra sizinle ilgili bazı soruların sorulduğu bir formunda doldurulması gerekmektedir. Bu formda yer alan bilgileri tamamen doğru bir şekilde doldurmanız gerektiğini unutmayın. Bu sizin sağlığınız için çok önemlidir. Gerekli gördüğünüz durumlarda bir çekingeniz varsa doktorunuzla yüz yüze konuşun.Bildiğiniz alerji ve hastalıklarınızı tam olarak belirtmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Operasyon günü veya öncesinde içtiğiniz vitamin aspirin ya da her ne olursa olsun kullandığınız ilaçları doktorunuza belirtiniz.

3.Saç Ekimi Planlanması:

Onay kağıdı da imzalandıktan sonra, doktor ile bir ön görüşme yapılarak saç ekimi planlanmasına geçilecektir. Öngörüşmede doktor, sizinle birebir görüşerek,  operasyon ile ilgili bilmeniz gereken bilgileri verir.  Bundan sonra saç ekimi planlamasına geçilir. Saç ekimi planlamasının doğru yapılabilmesi için, operasyon öncesinde saçlarınızı kestirmeyiniz. Saç ekimi için saç kesimi işlemi saç ekimi planlaması sonrasında saç ekimi merkezinde yapılır. Bu, saç ekiminin doğru planlanması için oldukça önemlidir.

Hastanın donor bolgesinden alınabilecek en fazla saç kökü miktarı ile hastanın kelleşmiş bölgelerinin kapanabilmesi için gerekli olan saç kökü miktarı karşılaştırılır.


Doktor, saç ekimi planlaması için, hastanın donör bölgesinin yoğunluğunu, kelleşme seviyesini, saç kökü yapısını inceler. Ayrıca ön saç çizgisinin en iyi şekilde belirlenebilmesi için hastanın yüz yapısı da incelenerek en doğal alın çizgisi mesafesi ve şekli hesaplanır.  Alın bölgesine yapılacak saç ekme işlemi için hasta ile birlikte ön alın çizgisi belirlenir.

Ön saç çizgisi belirlenirken, donör bölgenizin verdiği imkanlar ile sizin beklentilerinizin uyuştuğuna emin olunuz. Doğal bir görüntü için doktorunuzun tavsiyelerine güveniniz.



Saç ekiminde doğal bir görünüm için ön alın çizgisi planlaması oldukça önemlidir.

Saç ekimi planlamasında neler yapılır?

Verilen karar sonrasında kalemle ekim yapılacak bölgeler ve hangi bölgeye kaç saç kökü yapılacağı işaretlenir.

Saç ekimi planlanmasında;

Donör bölgeden kaç greft toplanacağı,Hangi bölgeye kaç tane saç kökü ekileceği,Alın çizginizin şekli ve nereden başlayacağı,Hangi saç ekimi tekniği kullanılacağı belirlenir.

4.Saçın Tıraş Edilmesi:

Daha öncede belirttiğimiz gibi burada bilinmesi gereken en önemli nokta; saçınızı daha önceden kestirmemeniz gerektiğidir. Doktorunuzun operasyon günü, saç ekimi planlaması için saçınızın doğal halini, saç ekimi merkezinde görmesi gerekmektedir. Saç ekimi planlaması sonrasında saç tıraşı, saç ekimi merkezinde hemşireler tarafından yapılır.

Günümüzde hastanın özel isteği halinde saçlar tam tıraş edilmeden, traşsız saç ekimide yapılabiliniyor. Böyle bir isteğiniz varsa, bunu doktorunuzla önceden konuşmanız gerekir.


Saç tıraşı yapılmadan saç ekimi yapılması, operasyon sürecini uzatmakta ve operasyonu bir miktar zorlaştırmaktadır. Saç ekimi operasyonu için gerekli olan ideal saç boyu 1 numara tıraş edilmiş saç kökleridir. 1 numara saç kesimi yaklaşık 3mm saç boyu anlamına gelmektedir. 1 numara kesilmiş saç boyu, özellikle mikromotor ile yapılacak greft toplama işlemi için en ideal uzunluktur.Bu toplama işlemini oldukça kolaylaştırır ve saç köklerinin toplanması esnasında çevredeki saç köklerine zarar gelmesini önler.

Traş sonrasında, hasta operasyon odasına alınmak üzere hazırdır.

5.Hastanın Operasyon Odasına Alınması:

Saç ekimi operasyonları özel steril operasyon kıyafetleri ile yapılır. Hasta, operasyon odasına geçmeden önce kendisine verilen operasyon kıyafetini giyer.

Saç ekimi operasyonları 4 -8 saat arasında süren uzun soluklu operasyonlardır, operasyon odasında sedyeye yatırılan hasta bu süreyi lokal anestezi altında ve uyanık geçirecektir. Ancak bu süreçte, lokal anestezi sayesinde herhangi bir ağrı ya da acı hissetmeyecek olan hasta, uyuyabilir, müzik dinleyebilir, doktorun onayı ile televizyon izleyebilir. Saç ekimi operasyonu süresinde açıkacak olan hasta, operasyona ara verildiğinde kendisini rahatsız etmeyecek hafif bir yemek yiyebilir.

2-Operasyon Öncesi Anestezi


Saç ekimi operasyonları lokal anestezi altında yapılmaktadır.Çeşitli riskler içerdiği için ve gerekli olmadığı için saç ekimi genel anestezi ile yapılmaz.Lokal anestezi bölgesel bir hissizlik yarattığı için, operasyon süresi boyunca hasta uyanık ve tamamen kendindedir.Bazı kişiler fobi derecesinde operasyon ya da iğne korkusu yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda, hastayı lokal anestezi süresince uyutacak iğnesiz ve kısa süreli bir sedasyon uygulaması yapılabilir.

Operasyon odasına alınan sedyeye öncelikle yüz üstü olarak yatacaktır. Lokal anestezi için tüm kafa bölgesi dezenfekte edilir. Dezenfektasyon sonrasında  greftlerin toplanacağı ense bölgesine enjeksiyon iğnesi ile anestezik ilaçlar uygulanır. Lokal anestezinin uygulanma esnasında, hasta küçük ölçekli bir yanma hissedebilir. Lakin bu yanma birkaç dakika içinde geçer. Lokal anestezinin etki etme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 15 ile 20 dakika arasındadır. Lokal anestezi sayesinde, kişi herhangi bir acı veya ağrı hissetmez. Eğer kişide iğne korkusu varsa, lokal anestezi öncesinde anestezik ilaçların nefes yoluyla verilmesi prensibine dayanan sedasyon işlemi yapılır. Hasta sedasyon ile 10 -15 dakikalığına uyutulur. Bu işlem hastanın yaklaşık 10 dakika süren lokal anestezi işlemini hissetmesini engellenir. Sedasyon sayesinde hasta, lokal anestezi için ense bölgesine yapılacak olan iğneleri hissetmez. Lokal anestezi sonrasında ilacın etkisini göstermesi beklenir ve sonrasında saç ekimi süreci başlar.




3- Greftlerin Toplanması

 Operasyonda FUE Yöntemi Tercih Edilirse Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Günümüzde, tıp literatürüne girmiş en son saç ekimi tekniği FUE’dir. FUE aynı zamanda dünyada en çok uygulanan saç ekimi tekniğidir. FUE greftlerin nasıl toplanacağını belirleyen bir tekniktir. FUE Tekniği’nin iki farklı uygulama şekli vardır. Bunlar Manuel-punch ve Mikromotor’lu FUE’dir.

Saç ekiminin ilk ve en temel aşaması olan greftlerin toplanması esnasında, ense bölgesindeki saç kökleri manuel punç ya da mikromotor yöntemiyle tek tek gevşetilir.

Manuel-Punch FUE “Piasemen” adı verilen kaleme benzeyen bir alete takılan iğneler vasıtasıyla, saç kökleri gevşetilir. Aletten kastedilen bir makine değildir. Bu yüzden manuel, yani elle alım olarak da bilinir. Gevşetme sonrasında micropen-set adı verilen cımbıza benzeyen bir diğer aletle, saç kökleri toplanır. Elle yapılan bu işlem, Mikromotor’lu FUE’ye oranla daha fazla emek ve zaman gerektirir. Manuel-punç yöntemi günümüzde yerini daha çok micromotor uygulamasına bırakmıştır.Mikromotor FUE Manuel-punç’tan çok daha yeni ve gelişmiş bir yöntemdir. MikromotorFue, adından da anlaşılacağı gibi elektronik bir cihazdır. Mikromotor cihazının bulunmasıyla birlikte birçok doktor manuel-punçı bırakarak, micromotor kullanmaya başlamıştır. Elektirikli belirli bir uygulama hızına göre ayarlanabilen Micromotor cihazında greftler, cihazın ucundaki iğneler vasıtasıyla gevşetilir ve yine micropen-set yardımıyla toplanır.

Bu iki uygulamadan biri ile gevşetilen saç kökleri, pen-set adı verilen cımbız benzeri medikal bir alet yardımıyla toplanır. Toplana saç kökleri ekime hazır hale getirilmek üzere, içerisinde saline serum olan petri adındaki cam kaplara alınır.

Ekim yapılacak saç kökü sayısı kadar greft toplandıktan sonra donör bölge, temizlenerek bandajlanır. Donör bölgesindeki bandaj ilk yıkama yapılana kadar çıkarılmayacaktır. Saç ekimi operasyonlarında ilk yıkama doktorun önerisiyle 3. ya da 4. gün yapılabilir. Bandajların açılması ve ilk yıkama işlemi, verilen günde saç ekimi merkezi tarafından yapılır.



4- Toplanan Greftlerin Ekime Hazırlanması

Greftlerin toplanmasından sonra, bu greftlerin ekim için hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Saç ekiminde greftler toplanırken, bir yandan da hemşireler tarafından toplanan greftler içerisinden saç kökleri alınarak düzgünce yerleştirilir. Tek tek ayrılan saç kökleri, ekim aşamasına kadar canlı kalması ve zarar görmemesi için belirli bir soğuklukta ve özel olarak muhafaza edilirler. Toplanan greftlerin ekime hazırlanması iki temel aşamadan meydana gelir. Bunlar, toplanan greftlerin ayıklanarak saç köklerinin ekim için uygun şekilde hazırlanması ve doğruGreftlerin hazırlanması iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlar; greftlerin ayıklanması ve saç köklerinin muhafaza edilmesidir.


Greftlerin Ayıklanması Toplanan greftler içerisinde saç kökleri ve deri, yağ ya da doku parçaları bulunmaktadır. Bu greftler Micropen-set yardımıyla toplandıktan sonra, saline serum içerisinde dikkatlice gereksiz doku parçalarından ayrıştırılır. Saç kökleri alınarak, ekim için hazır hale getirilir. Ayıklanan greftler özel bir solüsyonun içinde gazlı bezlerin üzerine yerleştirilerek bekletilir.

Saç Köklerinin Muhafaza Edilmesi

Bilindiği üzere saç ekim operasyonları 4 – 8 saat arası sürmektedir. Greftlerin toplanması ise 2 – 4 saat aralığındadır. Toplama sonrası, ekim yapılacak ana kadar saç kökleri canlılıklarını kaybetmeden en doğru şekilde muhafaza edilmelidir. Çünkü her 1 saç kökü çok önemlidir. Ülkemizde en çok tercih edilen yöntem “Saline Yöntemi” olarak bilinmektedir. Saline Yöntemi’nde, saç kökleri “saline” veya daha çok bilinen adıyla “serum” olarak bildiğimiz tuzlu bir solüsyonda muhafaza edilir.

5- Kanalların Açılması


Kanal açma işlemi, saç ekiminde doğallığı etkileyen en önemli aşamadır. Kanal açma işlemine geçmeden önce, ağrı ya da acı hissedilmemesi için, ekim yapılacak olan bölgeye de lokal anestezi işlemi uygulanır. Şunu da hatırlatmakta fayda var: Lokal anestezinin yapılması belirli saat aralıklarıyla sınırlandırılmaz.Hastanın acı eşiğine göre, gerekli görüldüğünde operasyon esnasında tekrardan lokal anestezi yapılabilir.

Elbette saç ektirme operasyonunda bütün aşamalar çok önemlidir ama kanalların açılma şekli, doğrudan saç köklerinin çıkış yönleriyle alakalı olduğu için, doğrudan “doğal görünüm” ile ilgilidir. Şöyle ki, ekilecek olan saç köklerinin çim adam görüntüsü vermemesi için doğal açıyla ekilmesi gerekmektedir. Bu yüzden “Saç Ekimi Nasıl Yapılır” sorusunun en önemli aşaması kanalların açılması aşamasıdır…



Peki Doğal Açı Nedir?

Günümüzde yapılan başarılı saç ekimi operasyonları sebebiyle unutulmaya başlanan çim adam kavramı, doğal açıyla açılmamış kanallar sebebiyle ortaya çıkmaktaydı. Saç köklerinize dikkatlice baktığınızda çıkış yönlerinin ve açılarının olduğunu fark edersiniz. Yeni ekilecek olan saç köklerinin de, sizin varolan doğal açınızla ekilmesi bunun içinde kanalların en uygun açı, derinlik ve yönde açılması gerekmektedir.

Kanal açma işleminde doktorların dikkat ettiği 3 temel nokta vardır.

1. Açılacak Kanalın Genişliği ve Derinliği: Doğal görüntü için ön alın çizgisine ekilecek olan saç kökleri, 30 derecelik bir açı ile ekilmelidir ve saç köklerinin eğimi yüze doğru olmalıdır. Kanalların saç köklerinin büyüklüğüne ve yapısına uygun derinlikte açılması gerekir.

2. Kanalın Açısı: Şakak bölgeleri 45 derecelik bir açıyla yanlara doğru açılmalıdır. Tepe bölgenizde ise bu derece biraz daha artar ve 60 dereceye kadar çıkabilmektedir,Son olarak, arka kısıma açılacak kanallar ise enseye doğru yönlendirilir,

3.Kanalın Yönü: Saç köklerinin doğal yönü ve döngüsü kanala doğru yön verilmesiyle mümkün olmaktadır. Saçlarınızın doğal yapısının sağa ya da sola yatması, dik ya da önde olması kanalın yönü ile bağlantılıdır.

Kanal açma işleminde doğru derinlik, açı ve yön oldukça önemlidir. Eğer kanallar, kafa derinize uygun açıda, yönde ve derinlikte açılmazsa, çim adam görüntüsü kaçınılmazdır.

6- Saç Köklerinin Yerleştirilmesi

İlk aşamada saç kökleri toplanmış, ikinci aşamada ayıklanmış ve üçüncü aşamada ise kanallar açılmıştır. Dördüncü ve son aşamada soğuk bir ortamda bekletilen saç kökleri açılan kanallara yerleştirilir. Saç köklerinin yerleştirilmesi işlemi sonrasında operasyon tamamlanır. Bu işlemin süresi ekim yapılacak olan saç kökü sayısına göre değişmekle birlikte yaklaşık 1-2 saat sürebilmektedir. Saç kökleri yerleştirildikten sonra ekim yapılan alan açık bırakılır.

Ekim sonrasında, ekilen saç kökleri çok hassastır. Herhangi bir baskı ya da darbeye karşı çok iyi korunmalıdır. Hastaların birçoğu operasyon sonrasında araca binerken ekilen saçların olduğu tepe bölgesini araba tavanına çarpabilmektedir. Bu konuya da dikkat etmeniz gerektiğinin özellikle altını çizelim.

Saç ekimi operasyonu sonrasında hastanın, saç ekimi merkezinde yatılı kalmasına gerek duyulmaz. Operasyon sonrasında hasta evinde istirahat edebilir.  Uzun süre operasyonda kaldığı için, eve döneceği zaman hastanın yanında bir kişinin olması tercih edilmelidir.Saç ekimi sonrası hastaya düşen görevleri doğru şekilde yerine getirmek, saçlarınızın daha sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page