top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMedicaleste

Aşırı Saç Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Aşırı saç dökülmesi nedenleri farklı sistemik hastalıklarla bağlantılı olabileceği gibi, yoğun fiziksel veyahut emosyonel stres altında kalmak ya da beslenme yetersizlikleri gibi nispeten daha basit sayılabilecek sebeplerden ötürü de yoğun saç dökülmesi yaşanabilmektedir. Saç köklerimiz ufak kılcal damarlarla beslenmektedir, bedenimizde sistemik bir sorun ortaya çıktığında saçlarımız hızlıca bu durumdan etkilenmektedir. Aşırı  saç dökülmesi nedenlerinin doğru tanımlanabilmesi için çevresel ve besinsel sebeplerin dışlanması, endokrin, enfeksiyon ya da otoimmun  sebeplerinin tanımanabilmesi biyokimyasal açıdan araştırma yapılmalıdır.


Aşırı saç dökülmesi durumlarında neden bazen çok basit bir psikolojik sıkıntı ile bağlantılı olabilirken bazı durumlarda ise metabolizmamızdaki bir hastalığın habercisi olabilmektedir. ,

Aşırı saç dökülmesi yaşadığını düşünün bir kişinin direkt olarak doktora gitmesi, saç dökülmesinin sebebinin hızla belirlenmesini sağlayarak, ortaya çıkabilecek ciddi sağlık sorunlarının erken dönemde tedavi edilmesine olanak tanıdığı unutulmamalıdır.

Aşırı Saç Dökülmesi Nasıl Anlaşılır?

Aşırı saç dökülmesi yaşayan kişilerin bazıları bu durumu hemen fark ederken, bazı kişiler ise aşırı saç dökülmesi halini saçlarındaki azalma belirgin boyutlara ulaştıktan sonra ancak fark edebilmektedir. Saç dökülmesinin yoğun ve hızlı bir şekilde kelleşmeye doğru gitmesi aşırı saç dökülmesine neden olan sorunun yanı sıra bir de kişinin kelleşmek ile ilgili endişeler yaşamasına, kendisini kötü hissederek daha yoğun bir stres altında kalmasına sebep olur ve bu bir sarmak gibi dönerek stres altında kalan bireyin saç dökülmesini arttırmaktadır.

Her hastalıkta olduğu gibi saç dökülmesinde de erken teşhis birçok sorunun oluşmadan ortadan kalmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebepler normalden fazla saç dökülmesi yaşadığını düşünen kişilerin bunu kontrol edebilmeleri ve geç kalmadan doktora başvurmaları için bazı basit yöntemler vardır.

Günlük ortalama 100 saç teli dökülmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, eğer elinizi saçınıza her attığınızda saç telleriniz elinize geliyorsa gereğinden aşırı bir saç dökülmesi ile karşı karşıya olunabileceğini belirtiyor.Yine aynı şekilde beyaz yastık üzerinde gece boyunca kalan saç tellerinin sayısı,Banyo sonrası dökülen saç köklerinin fazlalığı,Kafa derisinin daha rahat görünmeye başlamasına sebep olan saç yoğunluğundaki azalma

aşırı saç dökülmesi yaşadığınızı gösterebilmektedir.

Peki neden aşırı saç dökülmesi yaşıyorsunuz? Şimdi tek tek aşırı saç dökülmesi nedenleri arasındaki tetikleyici faktörleri inceleyelim…

Aşırı Saç Dökülmesi Nedenleri

Aşırı saç dökülmesi nedenleri arasında uzun süreli yoğun beslenme bozuklukları, yoğun fiziksel veya emosyonel stres altında kalma, çeşitli sistemik ya da metabolik hastalıklar, hormonel bozukluklar, hamilelik süreci ya da stres sebebiyle ortaya çıkmış olabilir.

Beslenme sorunları:

Saç problemleri ile ilgili beslenmenin öneminden bahsedildiğinde hatalı inanışlarla ya da yoğun enformasyon kirliliği ile karşılaşırız. Yeterince önemseyemediğimiz gibi, bazı destekleri de yanlış yere kullanarak vücumuzudaki toksin yükünü arttırmış oluruz.

Genellikle hafife alınan beslenme sorunları, belirli bir süre sonra saçların güçsüzleşerek hızla dökülmesine sebep olur. Saç tellerimiz cansız olmanın yanı sıra saç köklerimiz günde ortalama 0,35 mm saç uzatır ve saçlarımız sürekli olarak üretim döngüsü içerisindedir. Kıllarımız, kemik iliği gibi bedenimizin en hızlı üretim yapan dokularındandır.


Bu sebeple kıl kökleri, aktif olarak gelişmesini ve yeterli miktarda üretimin sağlanabilmesi için yoğun bir biyosentez aktivitesi içerisindedir ve bunu gerçekleştirebilmek için enerjiye (kalori) , protein, vitamin ya da eser elementlere ihtiyaç duyar. Saç köklerimiz ihtiyacı olan besini kılcal damarlar aracılığıyla kanımızdan toplamaktadır. Yeterli besin alamayan saç kökleri zamanla güçsüzleşerek metabolik yollarını yeterli seviyede işleyemez. Dolayısıyla saç tellerinin gelişimi, miktarı ya da kalitesi beslenme düzenimiz ile doğrudan alakalıdır.


Yoğun fiziksel ya da Emosyonel Stres:

Beslenme sorunlarının saç üzerindeki etkisi gibi, stresin bedenimizi üzerindeki etkisi de her daim hafife alınan bir durumdur. Yakın zamanda akut psikolojik bir darbe almış kişi, bu durumu kendisi bile kabul etmese de baskılanmış yoğun bir stres altına girmiş olabilmektedir. Saç kökleri stresten çok hızlı bir şekilde etkilenir.


Saç folikülü aşırı stres altında etkilenerek; patalojik bir dökülme olan ve sıklıkla sistemik hastalıklarda görülen telogen effluvium tipi dökülmeye sebep olmaktadır.  Bu tip dökülme akut durumun ardından 3-4 ay sonrasında bile yaşanabilmektedir. Stres kaynaklı dökülmeler 6 aydan daha uzun sürebilmekte, bazı durumlarda stres nedeni bulunarak çözüme kavuşana devam edebilmektedir. Aynı şekilde, uzun süre stres altına kalarak dökülen bir saç yapısı, dökülmeye neden olan etken ortadan kalksa bile hemen toparlanamayabilmektedir. Aşırı stresin saçları üzerindeki etkisi, saçların aniden beyazladığı olaylarda kendini çok net bir şekilde göstermektedir. Aşırı saç dökülmesi nedenleri arasında yer alan stres, hücrelerin yapısında bozulmalara sebep olabilmekte ya da doku hasarı yaratabilmektedir. Bedenimizdeki serbest radikallerin dengesinin oksidanlar lehine bozulması zamanla doku hasarı yaratabilen oksidatif stres kavramını ortaya çıkartmaktadır. 


Sistemik Hastalıklar:

Sistemik hastalıklar terimi, bedenimizin yalnızca bir kısmını değil tamamını etkisi altına alan rahatsızlıklar için kullanılmaktadır. Aşırı saç dökülmesi birçok sistemik hastalığın göstergesi olabilmektedir. Saç foliküllerinin yıkımı, bölgesel dökülme, telogen effluvium, saç folikülü minyatürleşmesi sistemik hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan saç sorunlarından bazılarıdır. Yüksek ateşe sebep olan herhangi bir hastalık aşırı saç dökülmesine sebep olabilecek hücre yıkımına sebep olabilmektedir. Birçok bakteriyel ve viral hastalık (AIDS, Tifo, Malarya ya da kanamalı ateş) aşırı saç dökülmesi belirtisini de beraberinde getirmektedir. Ancak burada ayırıcı belirtilere bakılarak doğru tanı konur.


Aşırı saç dökülmesi yaşanan durumlarda, saç dökülmesi beraberinde gelen diğer sorunlar dikkatle analiz edilerek tanıya yer verilmelidir.

Aşırı saç dökülmesi yaşayan birinin yapması gereken doktor kontrolü sonrasında aşırı saç dökülmesinin nedenini net bir şekilde öğrenerek; farklı sağlık sorunlarına neden olmadan tedavisine başlanmasını sağlamaktır. 

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page